İMPLANT TEDAVİLERİ
ORTODONTİK TEDAVİLER
Takıp Çıkartmalı Damaklık
(Apareyler)
Telsiz Ortodonti | Şeffaf Plak
Invisalign
Incognito | Lingual
Ortodonti
Destek Alın
0 (552) 563 8022
Yeni Nesil Zirkonyum Dişler
Tedavi seçeneklerinin geliştirilerek yeni tedavi alternatiflerine ulaşılabilmesi ve tedavi ihtiyaçlarının pek çok durumda ideal bir şekilde sağlanabilmesi adına diş hekimliği alanında pek çok araştırma yapılmaktadır. Bu araştırmaların ışığında hem estetik görünüme sahip hem de dayanıklılığı yüksek olan zirkonyum, diş hekimliği alanında önemli bir protez materyali haline gelmiştir.
Yeni Nesil Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?
Yeni Nesil Zirkonyum diş kaplamaları; geleneksel tam metal ya da metal altyapılı protezler yerine tercih edilen, beyaz renge sahip zirkonyum elementinden elde edilen sabit diş protezleridir. Zirkonyum, dayanıklılığın önemli oranda artırılmasına ihtiyaç duyulan dişlerde; sahip olduğu doğal renge bağlı olarak, dayanıklılık özelliğinden ödün vermeden, estetik anlamda başarılı protezlerin yapılabilmesine olanak tanır.
Diş tedavisinde zirkonyumun kullanıldığı vakaların bir kısmı su şekilde sıralanabilir:
Birbirine komşu olan çok sayıda dişin kaybedilmesine bağlı olarak ağız içerisinde uzun dişsiz boşlukların var olması durumunda, uzun ömürlü kullanıma uygun bir protez yapmak mümkün olmayabilir. Bu bölgede köprü protezinin yapılması durumunda protezin boşluk olan alanı kaplayan kısmında kırılma riski yüksek olabilir. Destek olan dişlere ise gereğinden fazla yük geleceğinden, uzun vadede bu dişler hasar görebilir. Böyle bir durumda ilgili bölgeye sabit zirkonyum diş protezi yapılmak istenirse ilgili boşluk alana, ihtiyaç duyulan miktarda implant uygulaması yapılması planlanabilir. Bu tip vakalarda protezi desteklemek için yeterli dayanakların sağlanması mümkün olacağından sağlıklı bir tedavi uygulaması mümkün olabilir.
Çene kemikleri, gelişim çağında boyut değiştirir, dişlerin konumları ve mevcut durumları da değişim gösterir. Bu gelişim, tedavide planlanan sonucu etkileyebileceğinden 18 yaşın altındaki bireylerde ya da farklı bir deyişle gelişim süreci devam eden hastalarda genellikle zirkonyum uygulaması tercih edilmez.
Zirkonyum diş protezleri, cilalı, pürüzsüz ve kaygan bir yüzeye sahip olma özelliği sayesinde kaplama yüzeyinde plak birikiminin meydana gelmesinin önüne geçer.
Pürüzsüz yüzey, aynı zamanda çay, kahve ve sigara gibi renklendirici özelliğe sahip ürünlerin neden olduğu renklenme problemlerinin oluşumunu önler. Zirkonyum materyali, yapısal özelliği sayesinde üzerinde oluşan mikro düzeydeki çatlakları onarma mekanizmasına sahip olduğundan oldukça dayanıklıdır.
Monolitik zirkonyum olarak adlandırılan tek katmana sahip zirkonyum diş protezleri, dişlerde madde kaybının çok yüksek olmadığı, minimal aşındırma yapılması istenen durumda büyük avantaj sağlar. Altyapılı protezlere oranla oldukça az aşındırma yapılmasına ihtiyaç duyulan bu protezler ile sağlıklı doku oranı yüksek ancak çeşitli yüklere fazla miktarda maruz kalan dişlerin tedavisi sağlanabilir.
Zirkonyum diş tedavisinde uygulanan protezin yapısında metal bir materyal yer almadığından geleneksel metal altyapılı protezlerin neden olabildiği alerjik reaksiyonlar ile karşılaşılmaz.
Bu sayede, metal alerjisine sahip bireylerde yeterli dayanıklılık özelliklerine sahip protez yapılabilmesine izin verir. Zirkonyum materyalinin diş rengine benzer bir tona sahip olması sayesinde geleneksel metallerin neden olduğu cansız ve yapay görünüm, bu protez uygulamalarında gözlenmez. Aynı zamanda zirkonyum dişlerde, metal altyapılı porselen kaplama tedavisinin dezavantajı olan metal yorgunluğu problemleri ile karşılaşılmaz.
Zirkonyum materyali, oldukça sert ve dayanıklı bir yapıya sahip olduğundan günlük rutinde dişlerin maruz kaldığı kuvvetlere karşı direncini kolaylıkla koruyabilir. Bunun yanı sıra korozyona uğrayan bir materyal olmadığından direnç özelliklerini uzun süre muhafaza edebilir. Dolayısıyla uygun koşulların sağlandığı durumlarda zirkonyum diş kaplamaları, uzun bir süre sağlıklı bir şekilde kullanılabilir.
Zirkonyum diş kaplama tedavilerinin başarısını belirleyen en önemli faktör, rutin ağız bakımı ve ağız içerisindeki kuvvet dengesidir. Ağız diş sağlığına özen gösterilerek, rutin diş fırçalama ve ara yüz temizliği uygulamalarının yapılması, protez bağlantı yerlerinin ve varsa köprü altlarının temizlenmesi, protezlerin bakımının sağlanması için yeterlidir.
Zirkonyum diş protezlerinin kullanımında özel olarak kaçınılması gereken bir durum yoktur ancak doğal diş dokusuna hasar verebilen etkenlerin, uzun vadede diş protezleri üzerinde de hasara neden olabileceği bilinmelidir. Bu nedenle kabuklu gıdaları dişler ile kırma, ip ve benzeri materyalleri koparma, dişleri gıcırdatma gibi eylemlerden kaçınmak önemlidir
Zirkonyum diş kaplamaları, yüzey özellikleri sayesinde renk özelliklerini oldukça uzun bir dönem kolaylıkla muhafaza edebilir. Kaygan ve pürüzsüz yapısı sayesinde boyar özelliğe sahip besinlerin ya da bu besinlerin içerdiği pigmentlerin, yüzeye tutunmasının önüne geçer. Yüzey özelliği aynı zamanda protezin üzerinde plak birikiminin oluşmasının da önler. Ancak hijyen eksikliğinin var olduğu durumlarda protezin, dişler ile bağlantı noktalarında plak birikiminin devam ettiğinin bilinmesi önemlidir.
0 (552) 563 8022
bilgi@surdent.com.tr
Odunluk mah. mihraplı cad. no:3G/B, 16110 Nilüfer/Bursa
Özel Surdent Ağız ve Diş Sağlığı Polikinliği
Müşteri Hizmetlerimizden canlı destek alın..