Kurulduğumuz ilk günden bu yana kliniklerimiz, sahip olduğu mesleki tecrübe ışığında hastalarına profesyonel hizmet anlayışını sürdürmektedir.

Telsiz Ortodonti

Dişlerde pek çok nedene bağlı olarak çapraşıklıklar meydana gelebilir. Bu durum, kişide fonksiyonel ve estetik olarak problemler oluşturması ile birlikte diş temizliğinin daha zor yapılmasına da neden olabilir. Çapraşıklıkların ileri düzeyde olmadığı durumlarda ise telsiz ortodonti olarak da bilinen şeffaf plak invisalign uygulamaları, hem sağladığı estetik avantajlarla hem de kolay bir kullanıma sahip olması nedeniyle tercih edilebilir.

Telsiz Ortodonti (Şeffaf Plak Invisalign) Nedir?

Şeffaf plak invisalign uygulamaları, diğer bir adıyla telsiz ortodonti, dişlerde gözlenen minimal ya da orta düzeydeki çapraşıklıkların hastaya özel olarak hazırlanan şeffaf plaklar yardımı ile düzenlenmesini kapsayan ortodontik bir tedavidir. Dişlerde hareket oluşturarak yer değişimi sağlanması için diğer tüm tedaviler gibi kuvvet mekanizmalarından yararlanır. Ancak bu işlemde kuvvet iletimi, braket aracılığı ile değil kişiye özel hazırlanan şeffaf plak yardımıyla sağlanır. Telsiz ortodontik tedavi uygulamaları, özellikle estetik avantajları sayesinde geleneksel ortodontik tedavi yöntemlerinden ayrılır. Bu sebeple sıklıkla tercih edilir. Tedaviyi oluşturan bu sistemde, sabit bir apareyin olmaması nedeniyle tedavinin planlanmaya uygun bir şekilde ilerlemesi için hastanın tedavi planına uyum sağlaması oldukça önemlidir.

Telsiz Ortodontik Tedavi Uygulamalarında Süreç Nasıl İlerler?

Nasıl ilerler_?

Telsiz ortodonti tedavileri, minimal ya da orta düzeyde olan dişlere bağlı çapraşıkların tedavisinin başarılı ve güvenli bir şekilde sağlanmasına olanak tanır. İskeletsel problemlere bağlı olarak meydana gelen çapraşıklıkların ise bu uygulamalar ile tedavisin sağlanması mümkün değildir. Dişlere bağlı çapraşıklık meydana geldiğinde, ileri düzeyde bir çapraşıklığın var olduğu durumlarda ise bu uygulama ile dişlere uygulanabilecek kuvvet miktarının geleneksel tedavilere oranla daha kısıtlı olması nedeniyle ideal bir tedavi sağlanması mümkün olmayabilir.

Planlama

Yapılan klinik ve radyografik muayenenin ardından, hastanın dişlerinin konumunun laboratuvar ortamında incelenebilmesi adına tüm dişleri kapsayacak şekilde her iki çeneden ölçü alınır. Daha sonrasında dişlerin kapanış ilişkileri kayıt altına alınır. Ölçü ve diğer kayıtlar laboratuvara gönderilir. Laboratuvarda, gönderilen bu kayıtlar üzerinden dişlerdeki çapraşıklık miktarına bağlı olarak minimal hareketler oluşmasını sağlayacak belirli sayıda şeffaf plak üretimi gerçekleştirilir.

Ortodontik Şeffaf Plaklar ile Diş Hareketleri Nasıl Oluşturulur?

  • Dişlere uygulanan kuvvetin sağlıklı bir şekilde oluşturulması ile her bir plağın dişler üzerinde 0.05 mm hareket değişimini sağlaması planlanır. Hastanın düzenli olarak kullanması durumunda plaklar, 15 günde bir değiştirilir ve gerekli bölgelerdeki hareket miktarları artırılarak zamanla tüm dişlerin ideal konumlarına ulaşması sağlanır.

Ortodontik Şeffaf Plaklarda Renklenme Meydana Gelir mi?

Sigara, çay, kahve gibi sıcak ve yoğun renk pigmentine sahip ürünler, plakta hem deformasyona hem de renk değişimine neden olabilir.

Bunun yanı sıra, soslu yemekler, vişne suyu, şarap gibi turuncu, kırmızı, kahverengi, siyah renklere sahip besinlere bağlı olarak da plaklar üzerinde renk tutulumu gözlenebilir. Ancak plakların 15 günde bir değiştirilmesi sayesinde bu renk değişimleri estetik problem oluşturacak düzeyde gözlenmez. 

Yine de sıcak ürünlerin neden olabileceği deformasyonlar tedavinin gidişatına zarar verebileceğinden bu ürünlerin tüketimi sırasında plakların ağız içerisinden çıkarılması gereklidir.

1